Argentina (Messi) eta Frantzia (Mbappé)
Irudi-kredituak: Erreprodukzioa/Twitter

Argentinak abantaila du Frantziaren aurrean Munduko Koparen historian

Frantziak eta Argentinak, datorren igandean (18) aurrez aurre, 2022ko Munduko Kopako finalean bien artean hirugarren munduko tituluaren bila, hiru aldiz aurrez aurre izan dira dagoeneko txapelketaren historian.

1930: 84 minutuko partida

15eko uztailaren 1930ean Argentinak eta Frantziak lehen duelua izan zuten historiako lehen Munduko Kopan, Uruguain ospatu zena. Parque Central estadioan, Montevideon, 23 mila ikusleren aurrean, 'Albiceleste'ren 1-0eko garaipenarekin amaitu zen partida.

PUBLIZITATEA

Alex Thépot atezain frantziarraren jardun bikainak argentinarrak gola sartzea eragotzi zuen bigarren zatiko 36. minutura arte, Luis Montik partidako gol bakarra sartu zuen arte.

Baina 39 urterekin, Gilberto de Almeida Rego epaile brasildarrak partidaren amaiera txistu egin zuen, jokalari frantsesen eta publikoaren zati baten artean harridura eta haserrea sortuz.

Bi taldeak aldageletara joan ziren, baina laguntzaileak epaile brasildarra bere hutsegiteaz konbentzitzea lortu zuen eta jokalariak zelaira itzuli ziren azken sei minutuak jokatzera, eta horrek ez zuen markagailua aldatu.

Frantzia kanporatua izan zen multzoen fasean, ondoren Txilen (3-0) irabazi ostean, eta Argentinak finala galdu zuen Uruguayren aurka (4-2).

1978: Trésorren eskua

6ko ekainaren 1978an, Frantziak Argentinaren aurka jokatu zuen multzoen faseko partidan, Monumental de Núñez estadioan, 71 ikusleren aurrean.

Aurretik Italiak irabazita (2-1), 'Bleusek' porrot berri bat jaso zuen emaitza berarekin, eta horrek kanporaketa zigilatu zuen, eta Argentinak bere lehen munduko titulua lortu zuen bitartean.

Michel Platini zuzentzen duen Frantziak 0-0 berdindu zuen argentinarrekin lehen zatiko 45. minutura arte, Marius Trésorrek eskuarekin baloia ukitu zuen Leopoldo Luqueren jaurtiketa baten ostean. Daniel Passarellak egindako penaltia 'Albiceleste'ren alde.

Bigarren zatia hasi eta 11 minutura, Jean-Paul Bertrand-Demanes atezaina frantziarra Luqueren jaurtiketa geldiarazten saiatu da eta zutoinarekin talka egiten du. Zelaia ohatilan irten ostean, Dominique Baratelli da bere ordez.

Platini Bernard Lacomberen saiakeraren errebote bat aprobetxatu eta lau minutu geroago berdindu du. Geroago, Didier Sixek aukera bat galdu du aurrez aurre Ubaldo Fillol atezain argentinarrarekin. Harik eta, 28. minutuan, Luquek Baratelli irabazi zion area kanpotik egindako jaurtiketa batekin.

Hau da 'Bleus'-en azken porrota, orain artekoa, Hego Amerikako talde bati Munduko Kopan.

2018: Pavarden gol handia

30ko ekainaren 2018ean, Frantziak, sendo multzoen fasean, eta Argentina, zailak sailkatu ziren final-zortzirenetan, Errusiako Munduko Kopan neurtu ziren.

Lehen unetik, 'Bleusek' aurrea hartu zuen Antoine Griezmannek egindako penalti batekin. Atsedenaldiaren aurretik Di Maríak berdinketa lortu zuen area kanpotik joz, Hugo Llorisentzat aukerarik gabe.

Bigarren zatian, Argentinak buelta eman zuen Gabriel Mercadok desbideratutako Lionel Messiren jaurtiketa batekin. Baina Frantziak dena berdin utzi zuen berriro Benjamin Pavardek, urrunetik gol ikusgarria sartu zuen, txapelketako golik ederrena.

Ondoren, frantsesak liderra itzuli ziren Mbappéren bi golekin lau minututan.

Atsedenaldian, Messiren erdiraketa ostean, Sergio 'Kun' Agüerok buruz burukada bat sartu zuen. Argentinako azken aukera bat izan arren, Frantziak 4-3 irabazi zuen partida, erabakigarria bere bigarren munduko titulua irabazteko.