Argentinië (Messi) en Frankrijk (Mbappé)
Beeldcredits: reproductie/Twitter

Argentinië heeft een voorsprong op Frankrijk in de WK-geschiedenis

Frankrijk en Argentinië, die komende zondag (18) tegenover elkaar staan ​​in de finale van het WK 2022 op zoek naar de derde wereldtitel voor beiden, stonden in de geschiedenis van het toernooi al drie keer tegenover elkaar.

1930: een spel van 84 minuten

Op 15 juli 1930 hadden Argentinië en Frankrijk hun eerste duel in het eerste WK in de geschiedenis, gehouden in Uruguay. In het Parque Central-stadion, in Montevideo, werd de wedstrijd voor 23 toeschouwers afgesloten met een 1-0 overwinning voor de 'Albiceleste'.

PUBLICITEIT

Een uitstekende prestatie van de Franse doelman Alex Thépot voorkwam dat de Argentijnen scoorden tot de 36e minuut van de tweede helft, toen Luis Monti het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde.

Maar op 39-jarige leeftijd floot de Braziliaanse scheidsrechter Gilberto de Almeida Rego het einde van de wedstrijd, wat verrassing en woede veroorzaakte bij de Franse spelers en een deel van het publiek.

Beide teams gingen naar de kleedkamer, maar de assistent wist de Braziliaanse scheidsrechter van zijn fout te overtuigen en de spelers keerden terug naar het veld om de laatste zes minuten te spelen, wat de score niet veranderde.

PUBLICITEIT

Frankrijk werd in de groepsfase uitgeschakeld na de daaropvolgende nederlaag tegen Chili (3-0), terwijl Argentinië de finale verloor van gastland Uruguay (4-2).

1978: de hand van Trésor

Op 6 juni 1978 stond Frankrijk tegenover Argentinië in een groepswedstrijd in het Monumental de Núñez-stadion voor 71 toeschouwers.

Eerder verslagen door Italië (2-1), leden de 'Bleus' door hetzelfde resultaat een nieuwe nederlaag, die hun uitschakeling bezegelde, terwijl Argentinië hun eerste wereldtitel won.

PUBLICITEIT

Frankrijk, onder leiding van Michel Platini, stond op 0-0 gelijk met de Argentijnen tot de 45e minuut van de eerste helft, toen Marius Trésor de bal met zijn hand aanraakte na een schot van Leopoldo Luque. Daniel Passarella zette de penalty om voor de 'Albiceleste'.

Na elf minuten in de tweede helft probeert de Franse doelman Jean-Paul Bertrand-Demanes het schot van Luque te stoppen en botst tegen de paal. Nadat hij op een brancard het veld heeft verlaten, wordt hij vervangen door Dominique Baratelli.

Platini profiteert van een rebound van de poging van Bernard Lacombe en maakt vier minuten later gelijk. Later mist Didier Six een kans oog in oog met de Argentijnse doelman Ubaldo Fillol. Tot Luque in de 28e minuut Baratelli verslaat met een schot van buiten het strafschopgebied.

PUBLICITEIT

Dit is de laatste nederlaag van 'Bleus' tot nu toe tegen een Zuid-Amerikaans team op het WK.

2018: het geweldige doel van Pavard

Op 30 juni 2018 ontmoetten Frankrijk, solide in de groepsfase, en Argentinië, dat zich met moeite kwalificeerde, elkaar in de achtste finales op het WK in Rusland.

Vanaf het eerste moment kwamen de 'Bleus' op voorsprong via een strafschop van Antoine Griezmann. Voor rust maakte Di María gelijk door van buiten het strafschopgebied te slaan, kansloos voor Hugo Lloris.

PUBLICITEIT

In de tweede helft draaide Argentinië zich om nadat een schot van Lionel Messi werd afgeweerd door Gabriel Mercado. Maar Frankrijk liet alles weer hetzelfde, Benjamin Pavard, die van afstand een indrukwekkend doelpunt maakte, het mooiste doelpunt van het toernooi.

Daarna kwamen de Fransen in vier minuten tijd weer op voorsprong met twee doelpunten van Mbappé.

In blessuretijd, na een voorzet van Messi, scoorde Sergio 'Kun' Agüero met een kopbal. Ondanks een laatste Argentijnse kans won Frankrijk de wedstrijd met 4-3, wat beslissend was voor het winnen van hun tweede wereldtitel.