Bildkrediter: AFP

São Paulo förlorar mot Atlético-GO i Sydamerika

En katastrofal prestation, inklusive en utvisning i första halvlek och misslyckanden av Jandrei och Diego Costa, satte São Paulos dröm om att ta titeln Copa Sul-America 2022 i fara. I Goiânia betalade Rogério Cenis lag dyrt för hans misstag på torsdagskvällen och förlorade mot Atlético-GO med 3-1, i den första matchen i tävlingens semifinal

Nu, för att gå vidare till avgörandet, måste laget slå Goiás-laget med tre mål i returmatchen, planerad till den 8:e, på Morumbi. São Paulos seger med två mål tar beslutet till straffar.

Rogério Ceni valde att inleda matchen med tre försvarare och ett lättare mittfält. Tanken var att dra åt Atlético-GO:s bollflöde och försöka skapa möjligheter att lösa matchen i första halvlek.

Å andra sidan hade laget från Goiás debut av Eduardo Baptista som ansvarig för laget, och ersatte den sparkade Jorginho. Med lite tid att arbeta behöll han lagets bas och sökte offensiv genom att snabbt byta passningar.

Och det var så hemmalaget öppnade målskyttet, bara tio minuter in i matchen. I ett groteskt markeringsmisslyckande av São Paulo spelade Marlon Freitas snabbt till Dudu på högerkanten. Ytterbacken gick till baslinjen och korsade precis tillräckligt för att Jorginho bara skulle avleda den i mål och få Atlético-fansen att fira.

São Paulo, som tills de släppte in mål spelade en bra match, omorganiserade sig snabbt och nådde oavgjort kort efteråt – även de utnyttjade motståndarens misstag.

Mittfältaren Edson Fernando gick för att få in bollen i försvaret och lämnade den dominerad fram till mittfältet. Han rörde inte och blev avväpnad av Reinaldo. Bollen föll till Rodrigo Nestor som från kanten av området till vänster korsade bollen för Luciano att nicka förbi målvakten Renan och kvittera.

I ett balanserat spel kan alla misstag vara ödesdigra. Som 31-åring gjorde Igor Gomes en dum foul på Jorginho och höll Atlético-GO-spelaren vid tröjan. Som 39-åring krånglade mittfältaren än en gång – han tacklade Edson Fernando med överdriven kraft, fick ett andra gult kort och slutade med att han blev utvisad.

Utvisningen fick Rogério Ceni att avveckla sitt plan med tre försvarare i första halvlek – med två byten före paus skickade São Paulo-tränaren in på planen Welington och Patrick. Ceni placerade laget med fyra försvarare och fyra atleter på mittfältet, vilket bara lämnade Calleri som anfallare – problemet är att han inte byggde om sektorn med en annan mittfältare.

Med en mindre blev det ännu svårare

Den andra halvleken började med att Atlético-GO försökte hävda fördelen med att ha en spelare till på planen. Med pålägg på mittfältet behöll laget bollinnehavet, men nådde den inte effektivt. Eduardo Baptista gjorde en förändring som gjorde hans lag mycket mer offensivt och satte anfallaren Shaylon på planen, och han belönades snart för det.

Fram till elva minuter in kom återigen Goiás-laget från höger. Marlon Freitas avancerade snabbt och korsade lågt in i området. Jandrei sträckte ut sig och lyckades missa bollen, som studsade av Diego Costa och lämnade Shaylo, som satt på golvet, att bara trycka in den i det tomma målet – 2 till 1 Atlético-GO.

São Paulo kunde inte nå Renans mål med någon fara och lugnt kom Atlético-GO alltid fram med fara. Vid 32 nådde laget från Goiás det tredje målet. Léo Pereira tog emot den till vänster och passerade som han ville av Diego Costa, gick in i området och rörde vid Jandreis utgång för att förstora.

São Paulo kommer att ha en vecka på sig att omorganisera sig för att försöka ta sig vidare till finalen – en eliminering mot Atlético-GO kommer att vara en katastrof för laget.